Achizitionarea, montarea si intretinerea unui semineu poate fi adesea coplesitoare pentru unii proprietari, iar in tot acest proces pot aparea multe intrebari si necunoscute. Este normal, tocmai de aceea, mai jos vom raspunde celor mai comune intrebari pe care le primim de la clientii nostri.
1. Cum aleg dimensiunea si puterea semineului?
Pentru o functionare corecta si un randament crescut, semineul trebuie sa fie ales in functie de dimensiunea camerei si nevoia de incalzire a acesteia.
Daca alegeti un semineu cu o putere calorica prea mare, atunci acesta va sfarsi prin a fi folosit la un randament scazut, ducand la apritia funinginei pe sticla si cosul de fum.
Totodata, daca semineu ales are o putere calorica prea mica pentru volumul ce trebuie incalzit, acesta va fi supraincarcat si va avea o viata mai scurta.
Dimensiunea si puterea focarului depinde si de zona si tipul izolarii din locuinta voastra, precum si de numarul de ferestre, inaltimea tavanului, etc.
2. Cat de importanta este ventilatia/aerul exterior pentru functionarea semineului?
Pentru o functionare corecta, un semineu necesita aer. Aerul este tras prin cosul de fum, insa mare grija la izolarea casei si la ventilatia mecanica. Daca aveti o casa foarte izolata sau cand ventilatia mecanica se lupta cu tirajul natural din cosul de fum, pot aparea probleme de functionare a semineului.
Raspunsul acestor situatii este conectarea la aerul exterior, adica utilizarea unor grile de ventilatie.
3. Izolatia casei influenteaza pierderile de caldura?
Da. Categoric! Izolatia slaba asociata de obicei caselor vechi se traduce in nevoia de caldura mai mare fata de casele nou construite cu izolatie corespunzatoare si sistem de geamuri triple.
O locuinta bine izolata va fi incalzita mai usor decat una asemanatoare, dar fara izolatie. Va pierde mai putina caldura, deci va folosi mai putina energie.
4. Care sunt regulile de care trebuie sa tin cont la instalarea cosului de fum? Sau
Cum evit problemele associate instalarii cosului de fum?
Majoritatea problemelor asociate cosurilor de fum provin de la o instalare necorespunzatoare. Diametrul acestuia trebuie sa fie cel putin egal sau este mai mare decat cel de la priza de evacuare de pe semineu.
Pentru o instalare sigura fara incidente, va recomandam sa apelati la cosari experimentati.
De asemenea, este important ca orice cos de fum sa fie izolat, din ceramica sau inox pentru a functiona in parametrii normali.
5. Unde trebuie instalat semineul?
Locul in care recomandam sa fie instalat un semineu depinde in mare masura de tipul de semineu pe care il alegeti. Unele trebuie sa amplasate doar in zone izolate cu materiale neinflamabile, in timp ce altele pot fi amplasate chiar in mijlocul casei.
Pentru izolarea unui perete rezistent la foc se recomanda folosirea materialelor izolatoare cu o grosime de 2-3 centimetri.
6. Pot instala semineul direct pe podea?
Da. Majoritatea semineelor pot fi instalate direct pe pardoseala, insa acordati atentie greutatii semineului. De exemplu, 1 m pastrat de pardoseala, poate suporta un semineu cu o greutate de maxim 150 kg.
7. Cat de des trebuie curatat cosul de fum si semineul?
Curatarea cosului de fum si a semineului este foarte importanta pentru siguranta casei si familiei tale. De aceea, este recomandat ca intretinerea si curatarea acestora sa se realizeze cel putin 1 data pe an de catre un personal experimentat.
8. Care este cel mai bun semineu?
Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul singur. Pentru ca un semineu sa fie declarat “cel mai bun”, trebuie luat in considerare o multitudine de factori precum locatia in care va fi instalat, dimensiunea suprafetei ce trebuie incalzita, tipul de combustibil, etc.
De exemplu, pentru apartamente si pentru unii proprietari cel mai bun semineu poate fi biosemineul, in timp ce pentru un proprietar de cabana sau pensiune, cel mai bun semineu poate fi un termosemineu.
Pentru informatii sunati la 0769070263