Exploatare focare
Focarul este conceput numai pentru arderea lemnului.
Se interzice folosirea carbunilor, petrolului, benzenului, anvelopelor pentru automobile sau alte materiale care pot lua foc usor.
Nu este permis sa ardeti reziduri de gospodarie, plastic, sticle, tesaturi ce dauneaza mediului inconjurator si creeaza riscuri de incendii datorita murdaririi si blocarii cosului.
Nu se recomandă nici folosirea bricheților din comert, de cele mai multe ori aceștia sunt produși din rășinoase și folosesc lianți ce pot distruge focarul și coșul de fum din cauza depunerilor excesive.
Combustibil recomandat
Combustibil recomandat - lemne cu lungime de 45 cm si diametru de aproximativ 6-8 cm.
Pentru un randament optim este indicată utilizarea lemnului foios: stejar, fag, lemn uscat, cu umiditate maxima de 22%. Lemnele trebuie sa fie depozitate in loc uscat timp de 1 an. Daca sunt folosite lemne cu umiditate peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe cosul de fum iar randamentul focarului va scadea.
Este recomandat ca in apropierea semineului si cosului de fum sa nu avem amplasate materiale combustibile (ex: lemn, hartie, solutii inflamabile)!
Aprinderea focului
La aprinderea initiala evitati folosirea hartiei sau cartonului. Cel mai bun rezultat il veti obtine cu brichete pentru aprins gratarul, care se aseaza pe gratarul focarului.
Deasupra asezati lemne uscate, taiate marunt - lemn de pin, brad sau plop. La sfarsit puneti crengi mari sau lemne cu diametru cca. 3-5 cm. Aprindeti brichetele, lasati usa semineului putin crapata pana arde primul rand de lemne si semineul impreuna cu cosul de fum sa se amorseze. In cazurile in care aprinderea focului este dificila, lasati usa sau fereastra camerei usor deschisa pentru scurt timp. Cand focul se aprinde bine, alimentati cu 3-5 kg lemn (sau greutatea specificata de producator).
Va sfatuim sa asteptati pana cand lemnele au luat foc puternic si abia dupa aceea sa inchideti usa semineul. Functionarea semineului depinde foarte mult de conditiile atmosferice.
Este recomandată oxigenarea încăperii prin deschiderea unei ferestre la aprinderea folcului.
Niciodata nu folositi benzina, alcool sau alte produse similare la aprinderea sau reglarea focului.
Măsuri de precauție la alimentare
In momentul in care doriti sa alimentati cu lemn, este recomandat ca usa semineului sa se deschida treptat pana in momentul in care se realizeaza egalizarea presiunilor. Se recomanda alimentarea doar cand nu mai exista flacara la interior.
Nu folositi niciodata apa pentru stingerea focului!
Nu amplasati in apropierea semineului materiale combustibile, ex: lemn, hartie, solutii inflamabile!
Alimentarea și puterea
Caldura emisa de semineu depinde de cantitatea lemnelor si calitatea lemnelor cu care este alimentat, dar si de tipul lemnelor si umiditatea acestora.
Pentru a obtine un foc mai puternic folositi lemne cu diametru mai mic, dar mai multe bucati, ex: 6 pana la 8 lemne cu diametru 6 cm puse pe o cantitate mare de jar.
Pentru incalzire pe termen mai lung folositi lemne cu diametru mai mare, ex. 3 bucati cu diametru 10 - 12 cm, puse deasupra unei cantitati medii de jar.
Ce fel de lemne trebuiesc folosite?
Lemnul dur, foios: stejar, carpen, castan, fag, frasin, nuc, pomi fructiferi.
Acesta reprezinta material de ardere de calitate superioara, ce da mai multa caldura, un timp mai indelungat comparativ cu lemnul de conifere. Indicele de umiditate este extrem de important deoarece el influenteaza direct continutul de energie.
Diferenta intre energia care poate fi obtinuta de un lemn uscat gata de folosire cu continut de umiditate mai putin de 20% in raport cu masa bruta si un lemn proaspat taiat, continut de umiditate 45% in raport cu masa bruta, este de doua ori mai mica! De asemenea, trebuie luat la cunostinta ca folosirea lemnelor umede conduce la cresterea emisiilor poluante.
Pe scurt: lemnul bun pentru ardere este un lemn "curat" si uscat.
Întreținere semineelor
Pe parcursul anului trebuie efectuate doua curatari mecanice ale cosului de fum si semineului, prima in timpulul sezonului de incalzire, a doua dupa terminarea sezonului. Aceste curatari sunt necesare pentru controlul efectiv al starii intregului sistem.
Deflectorul focarului trebuie indepartat si curatat de funingine. Se vor verifica partile diferite al semineului si daca este necesar cele stricate vor fi inlocuite.
SemineeArad nu recomanda curatarea si verificarea semineului si cosului de fum de catre personal care nu este calificat si certificat pentru astfel de operatiune. Curatarea cosului de fum trebuie efectuata conform normelor, doar cu materiale profesionale, de catre un cosar autorizat.
Curățarea geamului șemineului sau sobei
Geamul semineului sau sobei se va curata doar atunci cand este perfect racit.
Este necesara alimentarea cu lemn uscat pentru autocuratare. In cazul in care lemnul folosit este excesiv de ud si murdareste geamul, atunci se recomanda folosirea unei carpe umede, imbibata usor in cenusa din focar.
Accesoriile sau partile de alama trebuiesc curatate periodic cu detergent special pentru alama si cupru.
Daca sticla se sparge din cauza unui viciu din fabricatie, acesta se inlocuieste in garantie, fara cost suplimentar.
Pentru intretinerea accesoriilor, nu folositi detergenti pentru sticla.
Cum functionează sticla pirolitica?
Sticla pirolitica reprezinta sticla ceramica prelucrata in asa fel incat sa nu retina murdaria. Pe partea exterioara a acestei sticle se aplica un strat foarte subtire si invizibil de oxid metalic. Iradierea aparuta dupa ardere, reflecta asupra aceastei parti si provoaca ridicarea temperaturii sticlei, ceea ce are ca rezultat piroliza funinginilor din partea interioara.
Dezavantajul termosemineelor este faptul ca acesta sunt surse de caldura ce depind de curentul electric, nu sunt surse alternative de caldura.
In nici un caz nu trebuie folositi detergenti cu substante corozive sau abrazive. Continutul de sulf din acestea poate dauna transparentei sticlei. De asemenea, nu trebuie folosit combustibil cu continut de sulf pentru aprinderea focului. Verificati continutul materialelor folosite pentru aprinderea focului inainte de folosirea lor.